24.11.2023
Wywiad

Świąteczny Stół Pajacyka

Już po raz kolejny Polska Akcja Humanitarna organizuje Świąteczny Stół Pajacyka, który w tym roku wypada w piątek 8 grudnia. Do udziału w akcji zapraszani są właściciele lokali gastronomicznych z całej Polski, w tym zarówno duże sieci, jak i mniejsze restauracje rodzinne, bary czy kawiarnie.

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej i 8 grudnia przekazać 10% dziennego utargu. Dlaczego warto? W tym roku środki zbierane w ramach akcji sfinansują zarówno dożywianie, jak i wsparcie psychologiczne dla dzieci i młodzieży w Polsce w ramach programu Pajacyk. Dla lokali włączających się w akcję jest to także okazja sprzyjająca kreowaniu wizerunku marki oraz promowaniu działań z obszaru społecznej odpowiedzialności biznesu.  

Wiele miejsc uczestniczy w Świątecznym Stole Pajacyka już od lat. Wsród nich jest m.in. restauracja FOUR w Grand Acot Hotel w Krakowie oraz restauracja wrocławskiego Art Hotelu, a nawet zagraniczna Ancien Cinema Vianden z Luksemburga. Ich pracownicy i właściciele odpowiedzieli na kilka pytań dotyczących udziału w akcji. Zachęcamy do poznania ich motywacji i dołączenia do Świątecznego Stołu Pajacyka – zapisy lokali gastronomicznych trwają do 30 listopada. 

Która to edycja, odkąd są Państwo z nami?

Ewelina Pudełko, kierownik gastronomii w restauracji FOUR (Grand Ascot Hotel) w Krakowie: W akcji Świąteczny Stół Pajacyka bierzemy udział od początku działalności restauracji FOUR, czyli od 2017 roku. 

Anna Wałęsa, kierownik marketingu & PR w Art Hotel we Wrocławiu: W Świątecznym Stole Pajacyka bierzemy udział rokrocznie od 2013 roku. To będzie nasza 10 edycja, taki mały jubileusz!

Maciej Karczewski, właściciel i manager kawiarni Ancien Cinema Vianden w Luksemburgu: Jesteśmy dumnym uczestnikiem Świątecznego Stołu Pajacyka od 2015 roku, tak więc jest to nasza 9. edycja.

Co sprawia, że angażują się Państwo już po raz kolejny?

E.P.: Akcja Świąteczny Stół Pajacyka wpisuje się w politykę firmy opartą na wartościach, które są wspólne dla wszystkich pracowników. Poczucie sprawstwa daje całemu zespołowi dużo radości i pomaga zaangażować naszych gości w realną pomoc. 

A.W.: Art Hotel od początku istnienia angażuje się w działania charytatywne. Tematy związane z dziećmi są nam szczególnie bliskie. W samym Art Hotelu organizujemy wiele inicjatyw związanych z dziećmi i ich rozwojem, bezpieczeństwem, dobrym samopoczuciem na wielu płaszczyznach, a także dbamy o wielotorową edukację w zakresie zdrowego żywienia.

M.K.: Ancien Cinéma Vianden to klubokawiarnia, która poza wydarzeniami kulturalnymi organizuje i stara się angażować w inicjatywy społeczne o zasięgu lokalnym i międzynarodowym. Jednocześnie działamy w kraju, którego mieszkańcy bardzo chętnie wspierają różne akcje charytatywne. Jesteśmy miejscem luksemburskim, ale Polska i szerzej – Europa Wschodnia – jest bardzo bliska naszemu sercu. Postanowiliśmy pokazać Luksemburczykom tak wspaniałą inicjatywę, jaką jest akcja Pajacyk organizowana przez PAH, i co roku udaje nam się zachęcić coraz więcej osób do uczestnictwa.

Czy mają Państwo wrażenie, że dla osób, które odwiedzają Państwa restaurację w tym konkretnym dniu ma znaczenie to, że uczestniczą w takim wydarzeniu?

E.P.: Zdecydowanie ma to ogromne znaczenie dla naszych gości i z doświadczenia wiemy, że mając inny dzień do wyboru, zdecydują się na ten, w którym ich rachunek może wspomóc akcję.

A.W.: Mamy nadzieję, że tak właśnie jest i chcielibyśmy, aby co roku liczba osób odwiedzających w tym dniu Art Restaurację rosła!

M.K.: Nie dla wszystkich oczywiście, ale dla niektórych tak. Mimo, że akcja dotyczy dzieci w Polsce, to nasi lokalni/lojalni klienci są zachwyceni, że mogą w niej uczestniczyć bez specjalnego wysiłku. Wystarczy, że odwiedzą nas w piątkowy wieczór i spędzą miło czas, a ich konsumpcja może komuś pomóc. Uważam, że dużą zaletą tej akcji jest łatwość uczestnictwa.

Dlaczego Państwa zdaniem warto angażować się w tego typu wydarzenia?

E.P.: Dla nas to bardzo proste, dobro wraca. To jedyna tego typu akcja w roku i nie mamy wątpliwości, że warto. Jeżeli właściciele gastronomii wahają się, czy zaangażować się w takie działania możemy tylko potwierdzić, że wpływają one pozytywnie na wizerunek firmy, odczucia gości, morale pracowników i wspierają budowanie wartości, które są podstawą działania firmy. 

A.W.: Każdy powinien działać w zgodzie ze sobą i to jest naprawdę bardzo ważne. Jeśli ktoś zastanawia się, czy pomaganie ma sens, to z pewnością zna już odpowiedź na to pytanie! W pomaganiu nie chodzi o przychody czy „lansowanie” się na pomaganiu, ale patrzenie szerzej. Jeśli pomyślimy o tym globalnie – że jest nas z roku na rok coraz więcej i każdy dokłada przysłowiową złotówkę – to widzimy, że takie działania przyniosą korzyść na znacznie większą skalę, a to ma sens! Nie byłoby to jednak możliwe bez wsparcia, małych gestów i decyzji, które przybliżają nas do osiągnięcia celu.

M.K.: Odpowiedź, dlaczego warto angażować się w tego typu wydarzenia jest dość prosta – wystarczy zobaczyć raport dotyczący poprzednich edycji i liczbę dzieci, które dzięki tej akcji zostało dożywionych. To są wielkie liczby, które przekładają się na konkretną ilość dzieci, placówek i wydanych posiłków. My cenimy sobie również całą działalność organizatora akcji Pajacyk – PAH, zasięg jej zaangażowania na całym świecie, ale również transparentność działalności. To jest szczególnie ważne w dzisiejszych czasach, kiedy otacza nas mnóstwo akcji charytatywnych, zbiórek i próśb o pomoc, a nie zawsze jest jasne, co się dzieje z zebranymi środkami. Wieloletnia działalność PAH jasno pokazuje, że jest to organizacja, która wie, jak pomagać potrzebującym. 

Jest jeszcze jeden aspekt korzyści uczestnictwa w akcji Świąteczny Stół Pajacyka – pomaga budować poczucie więzi pomiędzy restauratorem a jego klientem – poczucie, że w tym wyjątkowym dniu obaj uczestniczą w czymś ważnym.

Co powiedzieliby Państwo swoim klientom, żeby zachęcić ich do odwiedzenia Państwa podczas Świątecznego Stołu Pajacyka 8 grudnia?

E.P.: To akcja, podczas której można połączyć przyjemne z pożytecznym. Można odkryć restauracje, dla których pomaganie jest ważne, skosztować nowego menu i spędzić czas w miłej atmosferze, mając poczucie, że robimy coś dobrego. 

A.W.: Przede wszystkim to, że powitamy ich z uśmiechem, wrocławską gościnnością i uraczymy kuchnią na wysokim poziomie. Przy okazji kulinarnych doznań nasi goście 8 grudnia przyczynią się do zrobienia czegoś dobrego dla innych, dla dzieci właśnie! Pomaganie ma wielką moc, a razem możemy jeszcze więcej.

M.K.: Kochani, macie niepowtarzalną okazję pomóc polskim dzieciom wspólnie z Ancien Cinema – od piątku 8 grudnia 10% naszego obrotu przekazujemy na program dożywiania dzieci w Polsce. Pomaganie jest bardzo proste: wystarczy przyjść i spędzić z nami piątkowy wieczór przy ulubionych drinkach i jedzeniu. My zajmiemy się całą resztą!

Kolejna edycja Świątecznego Stołu Pajacyka odbędzie się 8 grudnia. Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć na aktualizowanej na bieżąco mapie. 

Udostępnij

DZIELĄC SIĘ WIEDZĄ Z INNYMI, DOKŁADASZ SWOJĄ CEGIEŁKĘ DO BUDOWY LEPSZEGO ŚWIATA